Informatii despre Castelul Tepes
   
O.N.C.E.
Documentar
Flash news

Despre instituţie
Conducere
Sediu - Castelul Ţepeş
Legislaţie
Informaţii de interes public
Buletin informativ
Fişe de evidenţă


Cimitire de onoare
Mausolee
Mormântul Ostaşului Necunoscut
Monumente
Lista morţilor de război

Arhivă evenimente
Paşi prin istorie
Proiecte
Raport anual

Utilitate publică
Manual strămutări

Arhiva foto
Achiziţii
Diplome de excelenţă
Anunţuri
Download
Tabere de voluntari
Vitrina de carte
Legături utile


HOME      CONTACT

 

 

 

CIMITIRUL ROMÂNESC DE ONOARE DE LA ȚIGANCA     [foto]
Republica Moldova


Luptele desfășurate în prima jumătate a lunii iulie 1941 în capul de pod de la ȚIGANCA (localitate din județul Cahul – Republica Moldova, situată la 3 km est de Prut, vizavi de Fălciu) sunt comparabile cu marile bătălii purtate de armata română în zonele Cornești, Odessa, Cotul Donului, Kuban, Caucaz, Stalingrad sau Crimeea în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Din cauza pierderilor mari înregistrate pentru atingerea aliniamentului CANIA-STOIENEȘTI-ȚIGANCA în zonă au fost amenajate peste 25 de cimitire de campanie, la Țiganca fiind 1.020 de morți, în memoria cărora, în toamna lui 1941, a fost instalată o troiță.

Când, în vara anului 1944, acțiunile militare s-au mutat la vest de Prut, a început demolarea tuturor cimitirelor și însemnelor comemorative de război amenajate în întregul spațiu în care armata română a luptat în timpul Campaniei din Est.

Din cauza intervențiilor făcute asupra locului, inclusiv cu buldozerele, oasele celor căzuți pentru țară au fost purtate de șuvoaie și împrăștiate în toată valea.

În ultimii 15 ani, presa și numeroși reprezentanți ai societății civile au semnalat opiniei publice indiferența autorităților statului față de starea unor foste cimitire românești din Republica Moldova, Ucraina și Federația Rusă, în principal a celui de la ȚIGANCA.

Rudele celor căzuți, veteranii de război și, mai ales, puținii supraviețuitori ai luptelor desfășurate în sudul Basarabiei au făcut numeroase demersuri pentru cuvenita reparație adusă peste ani memoriei celor care și-au jertfit viața la doar câțiva kilometri de actuala frontieră de est a României.

Sub presiunea opiniei publice, au fost elaborate programe generoase, dar nici unul din acestea nu a depășit stadiul de proiect conjunctural.

Până în anul 2005, la 60 de ani de la încheierea războiului, singurul semn al recunoștinței românești era o troiță instalată în 2004 pe locul fostului cimitir, de Asociația Cultural㠄România din Inima Mea“ din Bistrița-Năsăud și începerea demersurilor pentru realizarea unei mânăstiri în apropierea fostului cimitir românesc de campanie.

Oficiul Național pentru Cultul Eroilor și-a propus, încă de la înființarea sa în 2004, să reabiliteze cele mai importante locuri de înhumare ale eroilor români care au fost distruse după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Cimitirul de Onoare de la Țiganca se impunea a fi reamenajat astfel încât să devină un loc de reculegere în memoria celor peste 71.000 de militari români căzuți în Campania din Est (iunie 1941 – august 1944).

În acest context, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor a lansat – la data de 9 iunie 2005, de Ziua Eroilor – proiectul reconstrucției acestui veritabil memorial.

Finanțarea lucrărilor se face integral din bugerul Oficiului, conform prevederilor Legii nr. 379/2003.

După elaborarea proiectelor tehnice și desfășurarea licitației internaționale, lucrările de reamenajare a cimitirului au început la 25 octombrie 2005, de Ziua Armatei României.

Reconstrucția cimitirului de Onoare Românesc de la Țiganca constă în: împrejmuirea acestuia, reamenajarea celor 9 gropi comune, instalarea a 142 de însemne de căpătâi (cruci creștine), amplasarea a 11 plăci de marmură (pe 9 dintre ele fiind înscrise numele celor 830 de eroi români identificați ), amenajarea peisagistică și a căilor de acces, montarea unei troițe, a unei porți monumentale tradiționale și a candelelor ce vor arde întru veșnica recunoștință a celor ce s-au sacrificat pentru Țară.

Finalizarea de către Oficiul Național pentru Cultul Eroilor a acestui proiect constituie o garanție a respectului autorităților de stat și a societății civile românești față de trecutul nostru istoric.

La ceremonia de inaugurare a primului cimitir românesc reconstruit de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor în străinătate vor participa înalte oficialități, foști combatanți, veterani de război, urmași ai eroilor, pelerini veniți din România și locuitori din zonă.

 

imagini ale lucrărilor de la Țiganca | program inaugurare

imagini de la inaugurare | informație de presă după inaugurare

referințe pe alte situri

 

 Monumente în suferinţă

  Portrete de eroi

  Prietenii ne scriu


DOWNLOAD

Legea nr. 379/2003
privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război

Convențiile de la Geneva și Protocoalele Adiționale

Imnul Eroilor (mp3)Copyright © 2006 Oficiul Național pentru Cultul Eroilor