Informatii despre Castelul Tepes
   
O.N.C.E.
1 iunie 2006 - Ziua Eroilor
Flash news

Despre instituţie
Conducere
Sediu - Castelul Ţepeş
Legislaţie
Informaţii de interes public
Buletin informativ
Fişe de evidenţă


Cimitire de onoare
Mausolee
Mormântul Ostaşului Necunoscut
Monumente
Lista morţilor de război

Arhivă evenimente
Paşi prin istorie
Proiecte
Raport anual

Utilitate publică
Manual strămutări

Arhiva foto
Achiziţii
Diplome de excelenţă
Anunţuri
Download
Tabere de voluntari
Vitrina de carte
Legături utile


HOME      CONTACT

 

 

[actualitate]

INAUGURAREA CIMITIRULUI DE ONOARE ROMÂNESC DE LA ȚIGANCA
Comunicat de presă nr. 31/ 06.06.2006

format doc | Arhivă comunicate

De Ziua Eroilor, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor a organizat ceremonia de inaugurare oficială a Cimitirul de Onoare Românesc de la Țiganca, Republica Moldova, în care sunt înhumați 1020 eroi români căzuți în luptele din vara lui 1941.

Proiectul de reconstrucție a fost demarat la 9 iunie 2005, de Ziua Eroilor, în urma sesizărilor venite din partea presei și a numeroșilor reprezentanți ai societății civile, care au semnalat starea precară a unor foste cimitire românești din străinătate, în special a celui de la Țiganca.

Din partea României a participat o delegație oficială formată din: Teodor Atanasiu - ministrul apărării naționale, Sergiu Medar - consilier prezidențial, Radu Duda - consilier al primului ministru, Constantin Gheorghe - consilier al primului ministru, Adrian Mironescu - secretar de stat, Dan Dungaciu - secretar de stat, Dan Dumitru - secretarde stat, g-ral Teodor Halic - cavaler al Ordinului Mihai Viteazu, E.S. Filip Teodorescu - ambasadorul României în Republica Moldova, dr. Cristian Scarlat - directorul ONCE.

A fost de asemenea prezent, aflat în vizită privată, M.S. Regele Mihai.

Delegația Republicii Moldova a fost formată din: Valeriu Țurcanu - viceministrul culturii și turismului, acad. Ion Mahu - președintele Societății Invalizilor Armatei Române, deputați, inclusiv Iurie Roșca - vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova.

Cei peste 2.000 de oameni prezenți pentru a cinsti memoria celor căzuți pentru țară au asistat la slujba de pomenire oficiată de un sobor de preoți condus de I.P.S. Petru - Mitropolitul Basarabiei și P.S. dr. Casian - Episcopul Dunării de Jos.

După oficierea serviciului divin , a avut loc depunerea de coroane din partea autorităților române și moldovene și o pomană creștinească pentru sufletele eroilor români căzuți la datorie.

Atmosfera emoționantă din timpul ceremoniei și reacțiile participanților au confirmat necesitatea continuării, de către ONCE, a misiunii de cinstire a memoriei eroilor prin amenajarea și reabilitarea cimitirelor de onoare aflate în suferință.

 

imagini ale lucrărilor de la Țiganca | program inaugurare

imagini de la inaugurare | documentar Țiganca

referințe pe alte situri

 

 Monumente în suferinţă

  Portrete de eroi

  Prietenii ne scriu


DOWNLOAD

Legea nr. 379/2003
privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război

Convențiile de la Geneva și Protocoalele Adiționale

Imnul Eroilor (mp3)Copyright © 2006 Oficiul Național pentru Cultul Eroilor