Informatii despre Castelul Tepes
   
O.N.C.E.

Cimitire străine din România

Flash news

Despre instituţie
Conducere
Sediu - Castelul Ţepeş
Legislaţie
Informaţii de interes public
Buletin informativ
Fişe de evidenţă


Cimitire de onoare
Mausolee
Mormântul Ostaşului Necunoscut
Monumente
Lista morţilor de război

Arhivă evenimente
Paşi prin istorie
Proiecte
Raport anual

Utilitate publică
Manual strămutări

Arhiva foto
Achiziţii
Diplome de excelenţă
Anunţuri
Download
Tabere de voluntari
Vitrina de carte
Legături utile


HOME      CONTACT

 

 

Pierderile mari înregistrate în confruntările militare, începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, au determinat statele și organizațiile internaționale să convină asupra realizării și întreținerii mormintelor de război, cinstirii memoriei eroilor și realizării unor memoriale și opere comemorative de război, de regulă la locul desfășurării luptelor sau acolo unde acestea puteau să aibă un impact mai amplu asupra comunității locale și nu numai.

În baza celor convenite, pe României s-au desfășurat ample activități pentru identificarea locurilor de înhumare a eroilor și centralizarea osemintelor în mausolee, osuare, cimitire și parcele de onoare.

Pe teritoriul României sunt numeroase cimitire în care sunt înmormântați militari din 18 (optsprezece) state, morți în luptă sau în prizonierat. Până în prezent, au fost identificate locurile de înhumare a 147.805 de militari de alte naționalități, înmormântați în 1.008 locații din municipiul București și de pe teritoriul unor localități din toate județele României.

Potrivit art. 13 și 14, al. 2 din Legea nr. 379/2003, înființarea pe teritoriul României a cimitirelor sau a parcelelor de onoare cu morminte străine se face în conformitate cu prevederile tratatelor internaționale în domeniu la care România este parte, iar în lipsa acestora, prin hotărâre a Guvernului. Construcția operelor comemorative de război străine pe teritoriul României se face, de asemenea, cu aprobarea Guvernului.

 

Cimitire românești din străinătate | Cimitire românești din România

 Monumente în suferinţă

  Portrete de eroi

  Prietenii ne scriu


DOWNLOAD

Legea nr. 379/2003
privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război

Convențiile de la Geneva și Protocoalele Adiționale

Imnul Eroilor (mp3)Copyright © 2006 Oficiul Național pentru Cultul Eroilor