Informatii despre Castelul Tepes
   
O.N.C.E.
Documentar
Flash news

Despre instituţie
Conducere
Sediu - Castelul Ţepeş
Legislaţie
Informaţii de interes public
Buletin informativ
Fişe de evidenţă


Cimitire de onoare
Mausolee
Mormântul Ostaşului Necunoscut
Monumente
Lista morţilor de război

Arhivă evenimente
Paşi prin istorie
Proiecte
Raport anual

Utilitate publică
Manual strămutări

Arhiva foto
Achiziţii
Diplome de excelenţă
Anunţuri
Download
Tabere de voluntari
Vitrina de carte
Legături utile


HOME      CONTACT

 

 

 

CULTUL EROILOR

Cinstirea memoriei celor care si-au jertfit viata pentru Romania, protejarea mormintelor lor din tara sau strainatate sunt datorii sacre ale statului si ale fiecarui cetatean. Exista, de asemenea, traditia de a respecta mormintele cetatenilor straini cazuti pe teritoriul tarii noastre, indiferent daca ne-au fost aliati sau inamici.

Grozavia dezastrului provocat de Primul Razboi Mondial a sensibilizat opinia publica mondiala, comemorarea celor cazuti pe altarul interesului national (circa 300.000 de romani morti) fiind reglementata juridic. Astfel, in Romania, la 12 septembrie 1919 a fost înfiintata Societatea "Mormintele eroilor cazuti in razboi", sub inalta ocrotire a Reginei Maria si prezidata de Patriarh. In 1927, prin Legea asupra regimului juridic al mormintelor de razboi din Romania, institutia si-a schimbat denumirea in Societatea "Cultul Eroilor", in 1940 devenind Asezamantul National "Regina Maria" pentru Cultul Eroilor. Printr-o munca tenace si entuziasta, Societatea "Cultul Eroilor" a reusit sa amenajeze sute de cimitire si de monumente in majoritatea localitatilor Romaniei Mari.

In 1948, Asezamantul a fost desfiintat, cultul eroilor rezumandu-se la "eroii sovietici si luptatorii antifascisti", chiar si Mormantul Eroului Necunoscut fiind stramutat, in 1959, din Parcul Carol la Marasesti. In 1975, regimul mormintelor si operelor comemorative de razboi a cunoscut o noua reglementare, ramasa valabila pana de curand (2003).

Incepand cu anul 1990, veritabilul cult al eroilor a fost, treptat, reinviat. In 1991, Mormantul Eroului Necunoscut a fost readus in Capitala, iar in 1995 Ziua Eroilor a fost proclamata sarbatoare nationala. Recent, prin infiintarea Oficiului National pentru Cultul Eroilor, in temeiul Legii nr. 379/2003 privind regimul mormintelor si operelor comemorative de razboi si H.G. nr. 635/2004, a fost creat cadrul juridic necesar reluarii si continuarii traditiei nationale in acest sensibil domeniu, intrerupta timp de 60 de ani, dar si alinierea la reglementarile internationale.

 Monumente în suferinţă

  Portrete de eroi

  Prietenii ne scriu


DOWNLOAD

Legea nr. 379/2003
privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război

Convențiile de la Geneva și Protocoalele Adiționale

Imnul Eroilor (mp3)Copyright © 2006 Oficiul Național pentru Cultul Eroilor