Informatii despre Castelul Tepes
   
O.N.C.E.
Documentar
Flash news

Despre instituţie
Conducere
Sediu - Castelul Ţepeş
Legislaţie
Informaţii de interes public
Buletin informativ
Fişe de evidenţă


Cimitire de onoare
Mausolee
Mormântul Ostaşului Necunoscut
Monumente
Lista morţilor de război

Arhivă evenimente
Paşi prin istorie
Proiecte
Raport anual

Utilitate publică
Manual strămutări

Arhiva foto
Achiziţii
Diplome de excelenţă
Anunţuri
Download
Tabere de voluntari
Vitrina de carte
Legături utile


HOME      CONTACT

 

 

 

OSTFFYASSZONYFA

Unul dintre cele mai mari lagăre de prizonieri din Primul Război Mondial a fost construit pe teritoriul fostei monarhii Austro-Ungare, lângă Ostffyasszonyfa. Numele acestuia a fost luat de la gara din apropiere. În barăcile sale, construite cu o cheltuială de 8 milioane de coroane, puteau fi internați 50.000 de prizonieri. În patru ani de război (1915-1918), aproximativ 150.000 de prizonieri de diverse naționalități (italieni români, ruși, sârbi și ucraineni) au fost internați în câmp, iar 10.000 dintre ei nu s-au mai întors niciodată acasă. Aceștia au fost înhumați în cimitirul lagărului. Până în prezent nu se cunoaște numărul total al prizonierilor români care au fost internați în lagărul de la Ostffyasszonyfa, însă în Arhivele Militare au fost identificați 4.718 militari români care au murit în lagărul amintit, în anii 1917-1918.

Lagărul a fost localizat pentru prima oară în 1931. Uniforme, insigne și numere de identificare au fost descoperite cu prilejul exhumărilor, în concordanță cu naționalitatea celor înhumați, pe ambele laturi ale drumului principal.

În perioada interbelică, mai multe generații au omagiat la Ostffyasszonyfa, anual, memoria victimelor Primului Război Mondial, cu prilejul Zilei Eroilor (în ultima duminică din luna mai) și a Zilei Tuturor Sfinților. Atașații militari ai țărilor străine au depus flori în memoria victimelor, la obeliscul central, pe care l-au decorat cu drapelul națiunii lor. Comemorările au fost reluate după Al Doilea Război Mondial, având la bază ceremonialul militar.

O parte a terenului unde a fost amplasat lagărul de la Ostffyasszonyfa este acoperită în prezent de pădure, însă cimitirul prizonierilor amintește de drama celor care au murit în captivitate.

 Monumente în suferinţă

  Portrete de eroi

  Prietenii ne scriu


DOWNLOAD

Legea nr. 379/2003
privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război

Convențiile de la Geneva și Protocoalele Adiționale

Imnul Eroilor (mp3)Copyright © 2006 Oficiul Național pentru Cultul Eroilor