Informatii despre Castelul Tepes
   
O.N.C.E.

Portrete de eroi - Sublocotenentul de marină observator Constantin PAVELESCU,

erou al Primului Război Mondial

Flash news

Despre instituţie
Conducere
Sediu - Castelul Ţepeş
Legislaţie
Informaţii de interes public
Buletin informativ
Fişe de evidenţă


Cimitire de onoare
Mausolee
Mormântul Ostaşului Necunoscut
Monumente
Lista morţilor de război

Arhivă evenimente
Paşi prin istorie
Proiecte
Raport anual

Utilitate publică
Manual strămutări

Arhiva foto
Achiziţii
Diplome de excelenţă
Anunţuri
Download
Tabere de voluntari
Vitrina de carte
Legături utile


HOME      CONTACT

 

 


citește despre alți eroi

 – Sublocotenentul de marină observator Constantin PAVELESCU, erou al Primului Război Mondial –

Constantin Pavelescu s-a născut la 14 iunie 1895. După absolvirea liceului, la 12 octombrie 1914, a dat examen la Școala de Ofițeri de Marină pe care a absolvit-o cu medie mare. La 1 iulie 1916 a fost avansat la gradul de sublocotenent și repartizat în Divizia de Dunăre.

În vederea desfășurării marilor operații militare de amploare din vara anului 1917, aviația română, deși fusese dotată cu avioane moderne achiziționate din Franța și Marea Britanie, ducea lipsă de personal navigant, în special de observatori aerieni. Sublocotenentul Constantin Pavelescu a cerut să treacă în arma aviației și a urmat un curs de specialitate în școlile de observatori aerieni de la Bârlad și Botoșani.

Căpitanul aviator francez De la Perelle, ofițer-instructor, îl caracterizează astfel: „Sublocotenentul Pavelescu Constantin venit la Școala de Observatori Aerieni din marina română este un ofițer bine pregătit având cunoștințe de specialitate foarte solide, ceea ce îi vor folosi mult în activitatea de observator aerian. Știe să folosească instrumentele de navigație pentru zborul de noapte, ceea ce va contribui cu bune rezultate la îndeplinirea unor zboruri de noapte, pe care nu poate să le execute orice observator aerian. Ținută ireproșabilă, cultură generală dezvoltată. A învățat foarte repede cursurile predate fiind dotat cu o inteligență deosebită. Cultură militară suficientă. Îl pasionează zborul și credem că va face carieră în aviația română. Serios și foarte corect în relațiile cu gradele inferioare. Bun camarad”.

La sfârșitul lunii iulie 1917, Constantin Pavelescu a absolvit Școala de Observatori Aerieni. Este apoi repartizat la Escadrila F. 5, unitate de recunoaștere ce fusese trecută în conformitate cu Ordinul nr. 2454 din 9/22 iulie 1917 al M.C.G. român în subordinea Grupului 2 Aeronautic; personalul navigant urma să execute mai ales misiuni de reglare a tirului bateriilor grele românești de calibrul 120 mm.

S-a acomodat repede cu frontul și îndeplinește prima misiune de luptă în ziua de 14/27 iulie 1917 împreună cu ajutorul de sublocotenent aviator Ioan Dumitrescu. În numai zece zile a reușit să învețe tainele reglării și dirijării tirului pe frontul de la Mărășești. A pus multă pasiune și suflet în toate misiunile pe care le îndeplinea, fiind respectat de toți camarazii de escadrilă.

Căpitanul de marină aviator inginer Radu Irimescu, comandantul Escadrilei F. 5, care își făcuse studiile la Academia navală din Kiel – Germania și urmase cursurile Universității Politehnice din Sharlottenburg – Berlin, deci ofițer cu educație germană îl nota, astfel: „Ofițerul de marină observator Pavelescu Constantin s-a prezentat la unitate în ziua de 13 (26) iulie 1917. Are referințe bune date de instructorii francezi și români de la Școala de observatori aerieni. Sănătos și rezistent. Poate suporta compania. Cunoștințe de specialitate suficiente pentru a îndeplini misiunile ordonate. Cultură generală bună. Îi place să citescă lucrări de specialitate în limba franceză pe care le primește de la locotenentul Houlon. Foarte bun camarad. Serios și foarte corect. Inteligent, ținută ireproșabilă, chiar pedant. Îi place să zboare și să îndeplinească orice fel de misiune, chiar cele cu un grad mare de pericol. Inteligent, cu judecată sănătoasă. Știe să ia măsuri corecte în situații dificile. Fiecare pilot din escadrilă îl prețuiește și vrea să zboare cu el în echipaj. Foarte corect cu subalternii. Sunt convins că va face carieră în aviație dar și în marină.”

În luna august 1917 îndeplinește 28 de misiuni în care se distinge „prin felul cu care a executat mai multe zboruri în timpul operațiunilor din vara anului 1917, reglând într-o zi, cu deplin succes, tirul a 8 baterii rusești. A adus relații prețioase asupra bateriilor inamice și a avut două lupte aeriene pe care le-a susținut cu multă iscusință.”

Pentru felul în care și-a îndeplinit misiunile de luptă, pentru curajul dovedit, a fost decorat prin I.D.R. nr. 1223 din 4 noiembrie 1917 cu Ordinul „Steaua Romniei” cu spade, în gradul de cavaler.

Din nefericire viața sublocotenentului de marină observator Constantin Pavelescu a fost scurtă. În ziua de 30/12 septembrie 1917, la ora 8.30, a plecat într-o misiune – pentru reglarea tirului unor baterii grele românești subordonate Grupului de artilerie grea colonel Paplica – împreună cu plutonierul pilot Ioan Sava – Câmpineanu. Timpul nu era favorabil din cauza ceții dese. Farman-ul 40 nr. 2492 a coborât până la altitudinea de 1700 m pentru ca observatorul să poată distinge exploziile obuzelor trase de bateriile românești în liniile inamice. Artileria antiaeriană germană de la Panciu a deschis un foc violent și șase schije au lovit Farman-ul 40, „o schijă îl lovește mortal pe sublocotenentul Pavelescu Constantin intrând prin spate și ieșind prin abdomen, traversându-i ficatul. Pilotul aterizează imediat la Domnești, de unde ofițerul rănit este transportat la Spitalul din Pufești și operat imediat”.

Rana fiind foarte gravă, „sublocotenentul Pavelescu Constantin se stinge din viață la ora 13.15. Escadrila Farman 5 și aviația pierdea un ofițer de valoare excepțională care a murit ca un erou, îndeplinindu-și datoria până la sacrificiul vieții”, nota într-un raport căpitanul de marină aviator inginer Radu Irimescu, comandantul Escadrilei de recunoaștere și bombardament ușor F. 5.

Pentru curajul dovedit în timpul misiunilor de luptă, sublocotoententul de marină observator Constantin Pavelescu a fost decorat post-mortem cu Ordinul „Coroana României”, cu spade în grad de cavaler și panglică de „Virtutea Militară”.

(Sursa: Dr. Valeriu Avram, Zburătorii României, Colecția „Cultul Eroilor”, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, Editura Alpha MDN SA, Buzău, 2007)


- sus -

 

 Monumente în suferinţă

  Portrete de eroi

  Prietenii ne scriu


DOWNLOAD

Legea nr. 379/2003
privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război

Convențiile de la Geneva și Protocoalele Adiționale

Imnul Eroilor (mp3)Copyright © 2006 Oficiul Național pentru Cultul Eroilor