Informatii despre Castelul Tepes
   
O.N.C.E.

Portretul lunii august

– Sublocotenentul Alexandru I. ISVORANU, erou al Primului Război Mondial -

Flash news

Despre instituţie
Conducere
Sediu - Castelul Ţepeş
Legislaţie
Informaţii de interes public
Buletin informativ
Fişe de evidenţă


Cimitire de onoare
Mausolee
Mormântul Ostaşului Necunoscut
Monumente
Lista morţilor de război

Arhivă evenimente
Paşi prin istorie
Proiecte
Raport anual

Utilitate publică
Manual strămutări

Arhiva foto
Achiziţii
Diplome de excelenţă
Anunţuri
Download
Tabere de voluntari
Vitrina de carte
Legături utile


HOME      CONTACT

 

 


citește despre alți eroi
Portretul lunii aprilie

 

Fiul Pulcheriei și al lui Ioan Isvoranu, Alexandru Isvoranu s-a născut la 4 mai 1896, la Galați. A absolvit cursurile primare și liceale în 1914 și Școala de Artilerie, Geniu și Marină, în 1916.

La 1 iulie 1916 a fost înaintat la gradul de sublocotenent, fiind repartizat la Divizia de Dunăre, comandant secund pe torpilorul „Zborul“.

Odată cu izbucnirea Primului Război Mondial, la 15 august 1916, a fost mobilizat și numit comadant al artileriei de debarcare din Insula Cinghinele. Aici se găsea un detașament de marinari, întărit cu o companie de rezerviști din Regimentul 4 Argeș, cu misiunea de a împiedica flotila fluvială austro-ungară să distrugă podul de vase românesc de la Flămânda. Avea în dotare mitraliere și opt tunuri.

În noaptea de 25 septembrie 1916, ora 04.30, trei monitoare austriece și cinci vedete, precum și bateriile de la Șiștov, au început bombardarea insulei Cinginele. Inamicul a debarcat de pe monitoare circa patruzeci de oameni care, având și o mitralieră, au început să înainteze pe malul dinspre Bulgaria al insulei. Un alt grup de soldați debarcat de inamic înainta pe malul opus.

Sublocotenentul Alexandru Isvoranu a fost nevoit să atace cu doar treisprezece oameni. Datorită superiorității numerice a inamicului, după o luptă care a durat până la ora 11.00 dimineața, grupul de militari condus de Alexandru Isvoranu s-a retras, încercând să treacă Dunărea înot, în Ostrovul Mic.

În timpul trecerii, în momentul în care se apropia de mal, a fost lovit de un fuzibil, dispărând sub apă, cu toate încercările soldatului Coman Nicolai care îl însoțea, de a-l salva. Decesul a fost confirmat prin Extractul de moarte nr. 4, înaintat pe lângă raportul Comandantului Marinei nr. 4164, înregistrat la nr. 878 din 21 iulie 1917.

Numele său a fost atribuit unui remorcher din Marina Militară (D.M.R. nr. 637/7 iulie 1921) și vedetei blindate 85.

 

(Sursa: Comandor dr. Marian MOȘNEAGU, Eroii Marinei Române, Colecția „Cultul Eroilor”, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, Editura Alpha MDN, Buzău, 2009).


- sus -

 

 Monumente în suferinţă

  Portrete de eroi

  Prietenii ne scriu


DOWNLOAD

Legea nr. 379/2003
privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război

Convențiile de la Geneva și Protocoalele Adiționale

Imnul Eroilor (mp3)Copyright © 2006 Oficiul Național pentru Cultul Eroilor