Informatii despre Castelul Tepes
   
O.N.C.E.
Portrete de eroi -

– SUBLOCOTENENTUL VASILE HORCEA, EROU AL INDEPENDENȚEI –

Flash news

Despre instituţie
Conducere
Sediu - Castelul Ţepeş
Legislaţie
Informaţii de interes public
Buletin informativ
Fişe de evidenţă


Cimitire de onoare
Mausolee
Mormântul Ostaşului Necunoscut
Monumente
Lista morţilor de război

Arhivă evenimente
Paşi prin istorie
Proiecte
Raport anual

Utilitate publică
Manual strămutări

Arhiva foto
Achiziţii
Diplome de excelenţă
Anunţuri
Download
Tabere de voluntari
Vitrina de carte
Legături utile


HOME      CONTACT

 

 


citește despre alți eroi
Portretul lunii aprilie

– SUBLOCOTENENTUL VASILE HORCEA, EROU AL INDEPENDENȚEI –  

Sublocotenentul Vasile Horcea s-a n ăscut în data de 12 aprilie 1844 în comuna Zănești, județul Neamț. La vârsta de 19 ani, tânărul Horcea a intrat voluntar în armata Principatelor Unite, fiind luat în evidență ca soldat la Regimentul 8 Dorobanți. În cadrul acestei unități a fost avansat la gradul de caporal la 26 august 1863. În urma examenului de ofițer pe care l-a susținut la 1 ianuarie 1872, Vasile Horcea a fost avansat sublocotenent și încadrat la același regiment în funcția de comandant de pluton pușcași.

Destinul oamenilor este adesea dictat de cursul istoriei...Începând cu iulie 1875 cu răscoala din Herțegovina și continuând cu lupta bosniacilor și a bulgarilor din anul următor, popoarele din Balcani declanșează războiul împotriva Imperiului Otoman. Guvernul român a adoptat la început o politică de neutralitate față de conflictele din sudul Dunării și a depus eforturi diplomatice pentru recunoașterea independenței țării pe cale pașnică. Iminența declanșării unui nou război între ruși și otomani a determinat guvernul român să negocieze cu reprezentanții Imperiului Rus în septembrie 1876 condițiile trecerii armatei imperiale ruse pe teritoriul nostru național în drumul lor spre Dunăre. Cele două guverne au semnat la București la 4 aprilie 1877 convenția prin care românii acordau „liberă trecere” trupelor țariste, în condițiile în care Imperiul Rus garanta apărarea și menținerea integrității teritoriale a României. Evoluțiile ulterioare ale războiului ruso-turc au determinat o mai mare implicare a trupelor române pe frontul de la sud de Dunăre.

În acest context regional, anul 1877 îl găsește pe sublocotenentul Horcea tot comandant de pluton puscasi în cadrul regimentului 8 Dorobanți. Cu această funcție a participat cu regimentul său la executarea tuturor misiunilor ce i-au revenit acestuia în vara anului 1877. După trecerea Dunării, sublocotenentul Vasile Horcea a acționat cu subunitatea din care făcea parte în spațiul operativ dintre râul Isker și Plevna.

La 30 august, sublocotenentul Vasile Horcea participă cu Batalionului 1, comandat de căpitanul Nicolae Valter Mărăcineanu, la atacul asupra redutei Grivița 2 unde eroismul său și-a aflat manifestarea deplină până la sacrificul suprem. Se cunoaste faptul ca lipsa hărților și a referințelor privitoare la structura sistemului defensiv otoman din fața Plevnei a îngreunat misiunea trupelor române. Inițial, s-a crezut că odată escaladată coasta abruptă, soldații români se vor putea odihni pe platou și vor pregăti următorul pas, atacul asupra detașamentelor otomane de la Grivița. Situația din teren arăta însă cu totul diferit, deoarece trupele române implicate în operație au acționat împotriva unei alte redute, despre existența căreia nu se știa și care va fi numită ulterior Grivița 2. În cursul luptei, sublocotenentul este lovit de gloanțele inamice și cade mort lângă un copac. Turcii nu au permis ridicarea morților și a răniților dar un soldat român curajos încearcă să aducă corpul neînsuflețit al ofițerului în partea română. În ciuda efortului său va reuși doar să ridice chipiul, eșarfa și sabia tânărului pe care soarta tocmai îl așezase în galeria eroilor neamului românesc.

În relatarea sa despre jertfa sulocotenentului Vasile Horcea de la Grivița, ziarul „Războiul” arată: „Horcea Vasile este unul din luptătorii care au căzut la 30 august în fața Plevnei. La luarea redutei vestea vitejiei românești s-a răspândit cu iuțeala fulgerului în toată lumea. Vasile Horcea a fost unul din aceia care au arătat străinilor că în vinele românului curge sânge de brav.”

 

(Sursa: Col (r)Octavian Mancu, Editura Cetatea Doamnei, Piatra Neamț, 2007)


- sus -

 

 Monumente în suferinţă

  Portrete de eroi

  Prietenii ne scriu


DOWNLOAD

Legea nr. 379/2003
privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război

Convențiile de la Geneva și Protocoalele Adiționale

Imnul Eroilor (mp3)Copyright © 2006 Oficiul Național pentru Cultul Eroilor