Informatii despre Castelul Tepes
   
O.N.C.E.
Portrete de eroi - Caporalul Ion Pastia – minunat oștean al Independenței
Flash news

Despre instituţie
Conducere
Sediu - Castelul Ţepeş
Legislaţie
Informaţii de interes public
Buletin informativ
Fişe de evidenţă


Cimitire de onoare
Mausolee
Mormântul Ostaşului Necunoscut
Monumente
Lista morţilor de război

Arhivă evenimente
Paşi prin istorie
Proiecte
Raport anual

Utilitate publică
Manual strămutări

Arhiva foto
Achiziţii
Diplome de excelenţă
Anunţuri
Download
Tabere de voluntari
Vitrina de carte
Legături utile


HOME      CONTACT

 

 


citește despre alți eroi

– Locotenentul colonel (p.m.) Avram Zenovie, erou român căzut pe frontul din Slovacia –

 

Locotenent-colonelul post-mortem Avram Zenovie s-a născut la 26 noiembrie 1906 la Șeica Mare, județul Sibiu, fiind unul dintre eroii sibieni care au căzut în luptele purtate de Armata română, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru eliberarea Cehoslovaciei, în perioada decembrie 1944 – mai 1945. S-a pregătit pentru cariera de ofițer urmând cursurile Școlii Militare de Ofițeri de Infanterie „Principele Carol” din Sibiu între 1 septembrie 1924 și 1 iulie 1926, iar mai târziu absolvind Școala Superioară de Război, unde tânărul militar se va forma ca ofițer de comandă și stat major.

Posedând o vastă cultură generală și o solidă pregătire profesională, Avram Zenovie este numit în anul 1941 adjunct al atașatului român al apărării la Berlin. Tânărul ofițer nu se sfiește nici din această poziție să își exprime liber opiniile cu privire la Dictatul de la Viena, atitudine ce îi va atrage numeroși dușmani și va determina chemarea sa de la post înainte de termen.

Capacitatea sa intelectuală deosebită îl recomandă pe Avram Zenovie pentru o poziție în cadrul Marelui Stat Major, unde se remarcă prin cunoștințele temeinice privind tactica și strategiile de luptă. La insistențele sale este detașat Șef de Stat Major în cadrul Diviziei 11 infanterie, sub comanda generalului Constantin Bădescu. Aici se face repede îndrăgit de întreaga divizie datorită pregătirii profesionale și felului său de a fi. „M-a impresionat prin prestanță, distincție și maniere (...). Pe măsură ce timpul trecea și îl cunoșteam mai bine îi descopeream un caracter integru și un curaj care uneori friza imprudența”, aveau să își amintească peste ani cei care au lucrat cu el.

Atât formarea sa profesională de excepție cât și îndrăzneala și curajul sunt calități care s-au manifestat pe deplin prin participarea lui directă la confruntările din Cehoslovacia. La 25 martie 1945 a cerut printr-un raport adresat comandantului de divizie să ia parte la luptă cu un detașament al Regimentului 2 Dorobanți care urma să intercepteze comunicația Vys. Revuca-Lipt. Osada, la nord de localitatea Ulmanka, stopând.astfel retragerea forțelor hitleriste la nord de Banska Bystrica. Detașamentul a plecat la cota 1104 din Munții Fatra Mare spre Ulmanka pe un teren muntos și accidentat și a purtat lupte grele, în continuu, timp de trei zile. Participarea sa efectivă în linia întâi se va dovedi benefică pentru moralul militarilor români care au fost bucuroși să îl aibă alături, pe câmpul de luptă, pe șeful lor de stat major ce va lupta până la sacrificiul ultim, asemenea multora dintre subordonații săi. Maiorul Avram Zenovie avea să fie găsit mort, după reluarea ofensivei, la 1 aprilie 1945. Reconstituirea modului de acțiune din acele zile de către comandantul diviziei, generalul Bădescu Constantin, consemnată în raportul nr. 2012 din 8 aprilie 1945, ne oferă următoarele detalii despre condițiile concrete în care și-a pierdut viața eroul nostru: „Maiorul Avram Zenovie, plin de curaj, sub un bombardament violent de artilerie și sub ploaia de gloanțe, a îmbărbătat trupa și ofițerii detașamentului rezistând la încercuire 3 zile și trei nopți până la terminarea muniției”.

Pentru faptele sale de arme, locotenent-colonelul Avram Zenovie a fost decorat post-mortem cu ordinele „Coroana României” clasa a IV-a cu spade, „Steaua României” clasa a IV-a cu spade, Ordinul Mihai Viteazul, clasa a III-a cu spade și Medalia cehoslovac㠄Crucea de Război”.

Un capitol important al participării țării noastre la Campania din Vest din timpul celui de-al Doilea Război Mondial îl reprezintă, fără îndoială, contribuția Armatei române la înfrângerea rezistenței naziste de pe teritoriul Slovaciei, iar ofițerul Avram Zenovie a scris, prin devotamentul său față de misiunea încredințată, o pagină semnificativă din istoria plină de fapte eroice a armatei române.

 

(Sursa: Lt. Col. Gratian Opriș, Detașamentul Ulmanka, Ed. Militară, București, 1982)


- sus -

 

 Monumente în suferinţă

  Portrete de eroi

  Prietenii ne scriu


DOWNLOAD

Legea nr. 379/2003
privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război

Convențiile de la Geneva și Protocoalele Adiționale

Imnul Eroilor (mp3)Copyright © 2006 Oficiul Național pentru Cultul Eroilor