Informatii despre Castelul Tepes
   
O.N.C.E.
Portrete de eroi -

– Căpitanul (p.m.) Daia Marin, erou român căzut în luptele pentru eliberarea Ardealului de Nord, în toamna anului 1944 –

Flash news

Despre instituţie
Conducere
Sediu - Castelul Ţepeş
Legislaţie
Informaţii de interes public
Buletin informativ
Fişe de evidenţă


Cimitire de onoare
Mausolee
Mormântul Ostaşului Necunoscut
Monumente
Lista morţilor de război

Arhivă evenimente
Paşi prin istorie
Proiecte
Raport anual

Utilitate publică
Manual strămutări

Arhiva foto
Achiziţii
Diplome de excelenţă
Anunţuri
Download
Tabere de voluntari
Vitrina de carte
Legături utile


HOME      CONTACT

 

 


citește despre alți eroi

– Căpitanul (p.m.) Daia Marin, erou român căzut în luptele pentru eliberarea Ardealului de Nord, în toamna anului 1944 –

Căpitanul (p.m.) Daia Marin, s-a născut la 17 mai 1919 în satul Malu, județul Giurgiu și a murit în comuna Blăjel, în timpul luptelor pe care armata română le-a purtat în toamna anului 1944 în zona Sibiului.

Viitorul ofițer a urmat școala primară în satul natal între anii 1926-1930. În vara anului 1930 a fost admis, în urma unui concurs, la Liceul militar de la mănăstirea Dealu, pe care îl va absolvi în anul 1938. Cariera de ofițer este apoi desăvârșită în cadrul Școlii militare de ofițeri de artilerie, iar la finalul studiilor i se acordă gradul de sublocotenent și este repartizat la Regimentul 6 Artilerie Grea din Timișoara. Dorința de perfecționare îl determină pe tânărul ofițer să urmeze cursurile Facultății Politehnice și în anul 1943 este avansat la gradul de locotenent.

La 5 septembrie 1944, Regimentul 6 Artilerie Grea primește misiunea de a interveni și a opri invazia trupelor germano-maghiare, care încălcaseră teritoriul nostru național și înaintaseră circa 30 de km peste linia de demarcație româno-ungară, impusă României prin Dictatul de la Viena. În data de 8 septembrie Regimentul 6 artilerie grea se îndrepta hotărât să execute ordinul de a opri invazia inamică pe râul Târnava Mică și Mureșul Mijlociu. Locotenentul Daia Marin se găsea în acea zi în comuna Blăjel (din fostul județ Târnava Mică) cu unitatea sa care se grăbea să ajungă cât mai repede cu putință în apropierea liniei de demarcație româno-ungară în zona Luduș – Oarba de Mureș – Bandu de Câmpie – Sărmașu. În comuna Blăjel trebuia schimbată poziția de tragere care proteja și asigura înaintarea trupelor române spre linia frontului de pe Mureșul Mijlociu – Luduș – Oarba de Mureș – Târgu Mureș. În aceste împrejurări, tânărul ofițer, care s-a oferit voluntar la comanda secției ce urma să schimbe poziția, și-a pierdut viața din pricina bombardamentului violent al aviației inamice.

Redăm mai jos un fragment din Ordinul nr. 13 emis la 9 septembrie 1944 în toiul luptelor de eliberare a Ardealului de Nord:

„Citarea prin ordin de zi pe regiment a locotenentului Daia Marin pentru vitejia și spiritul de sacrificiu excepțional pe care le-a dovedit în executarea tuturor misiunilor primite.

Locotenentul Daia Marin a pierit ca un brav erou.

Viața și moartea sa au fost pentru noi pilde de sacrificiu și eroism.

Jertfa sa ne cutremură și ne jalonează drumul spre ținta Victoriei.

Drapelul de luptă al Regimentului 6 Artilerie Grea se pleacă îndoliat, în fața mormântului proaspăt al eroului locotenent Daia Marin.

Comandantul Regimentului 6 Art. Grea, colonelul Carozzi Alexandru ”

Locotenentul Daia Marin a fost înmormântat în plină bătălie în curtea bisericii ortodoxe din comuna Blăjel din fostul județ Târnava Mică, astăzi județul Sibiu, într-o groapă comună împreună cu alți eroi români care au pierit în luptele din zonă. A fost dus pe brațe la mormânt de către căpitanul Ion Voinea, căpitanul Mareca Ispas și plutonierul Blaga, toți din Regimentul 6 Artilerie Grea. Locotenentul Daia Marin a fost decorat post-mortem cu ordinul „Steaua României”, cl. a II-a cu spade și avansat la gradul de căpitan.

Jertfa căpitanului (p.m.) Daia Marin s-a înscris în efortul pe care l-a făcut armata română în toamna anului 1944 pentru eliberarea Ardealului de Nord și care s-a finalizat cu operațiile militare desfășurate în zilele de 24 și 25 octombrie în zona Satu Mare-Carei. Punctul culminant al luptei pentru Ardealul de Nord l-a reprezentat bătălia de la Oarba de Mureș din județul Mureș în care au pierit peste 11000 de eroi români, moment pe care istoria îl consemnează ca una din cele mai sângeroase lupte ale celui de-al Doilea Război Mondial și în contextul căreia și-a pierdut viața și eroul pe care Oficiul Național pentru Cultul Eroilor vi-l propune pentru luna noiembrie.

 

 

 

 

 

Placă de pe Monumentul eroilor români din comuna Malu, județul Giurgiu

 

 

 

 

 

 

 

 

(Sursa: Vasile T. Suciu, Gheorghe I. Bodea, Crucea Pământului, Ed. Tipomur, Tg. Mureș, 1993)

 


- sus -

 

 Monumente în suferinţă

  Portrete de eroi

  Prietenii ne scriu


DOWNLOAD

Legea nr. 379/2003
privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război

Convențiile de la Geneva și Protocoalele Adiționale

Imnul Eroilor (mp3)Copyright © 2006 Oficiul Național pentru Cultul Eroilor