Informatii despre Castelul Tepes
   
O.N.C.E.
Portrete de eroi
Flash news

Despre instituţie
Conducere
Sediu - Castelul Ţepeş
Legislaţie
Informaţii de interes public
Buletin informativ
Fişe de evidenţă


Cimitire de onoare
Mausolee
Mormântul Ostaşului Necunoscut
Monumente
Lista morţilor de război

Arhivă evenimente
Paşi prin istorie
Proiecte
Raport anual

Utilitate publică
Manual strămutări

Arhiva foto
Achiziţii
Diplome de excelenţă
Anunţuri
Download
Tabere de voluntari
Vitrina de carte
Legături utile


HOME      CONTACT

 

 


citește despre alți eroi

maiorul George Șonțu

S-a născut la 5 octombrie 1841 în orașul Focșani. Anii de școala i-a făcut în orașul natal. La 18 ani intră în Școala Militară de ofițeri din București. După terminarea acestei școli sublocotenentul George Șonțu este repartizat în Regimentul 5 infanterie aflat cu subunitățile sale la Brăila și Galați. La 24 ianuarie 1864 este înaintat la gradul de locotenent, la 2 octombrie 1867 la cel de căpitan, iar la 15 ianuarie 1874 la gradul de maior.

O dată cu avansarea este transferat la Regimentul 8 linie care se afla la Galați. Ulterior, în anul 1875 maiorul George Șonțu este mutat la Regimentul 6 Dorobanți Focșani, unde îndeplinea funcția de comandant de batalion.

Conform ordinului nr. 2.981 din 3 septembrie 1877, batalionul I din Regimentul 10 Dorobanți comandat de maiorul George Șonțu și batalionul II din același regiment au început pregătirile pentru participarea la război.

Operațiunile militare inițiate de armata română pe frontul din Balcani, în cadrul Războiului de Independență, au avut în vedere cucerirea redutei Grivița și deschiderea drumului către Plevna (Bulgaria). Astfel, în strategia convenită de părțile române și ruse, la 29 august/10 septembrie 1877, la Poradim, armatei române îi revenea sarcina de a cuceri reduta Grivița, considerată elementul de rezistență al aliniamentului de la Plevna.

În ziua de 30 august / 11 septembrie 1877, maiorul George Șonțu se afla în fruntea batalionului său din Divizia 3 ce a deschis atacul și a întreprins primele acțiuni ofensive de cucerire a redutei Grivița – operațiuni soldate cu numeroase pierderi de vieți omenești. Printre cei căzuți la datorie pe câmpul de onoare în acele lupte crâncene s-a numărat și bravul ofițer român care se aflase în permanență în linia întâi a frontului.

Eroismul ostașilor români în această luptă a fost pe larg oglindit atât în presa internă, cât și în cea internațională. Astfel, ziarul „Dorobanțul“ sublinia „maiorul Șonțu stropi cu sângele său pământul roditor al gloriei. Memoria lui va fi scumpă tuturor celor care iubesc libertatea, dreptatea și curajul“. De asemenea, „România Liber㓠din 3 septembrie 1877 nota: „S-au luptat ca niște lei copiii Carpaților! (...) Au murit mulți, dar au murit ca eroi, au murit jertfindu-se pentru o patrie adevărată, pentru dreptatea trecutului glorios al României“.


- sus -

 

 Monumente în suferinţă

  Portrete de eroi

  Prietenii ne scriu


DOWNLOAD

Legea nr. 379/2003
privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război

Convențiile de la Geneva și Protocoalele Adiționale

Imnul Eroilor (mp3)Copyright © 2006 Oficiul Național pentru Cultul Eroilor