Informatii despre Castelul Tepes
   
O.N.C.E.
Portrete de eroi
Flash news

Despre instituţie
Conducere
Sediu - Castelul Ţepeş
Legislaţie
Informaţii de interes public
Buletin informativ
Fişe de evidenţă


Cimitire de onoare
Mausolee
Mormântul Ostaşului Necunoscut
Monumente
Lista morţilor de război

Arhivă evenimente
Paşi prin istorie
Proiecte
Raport anual

Utilitate publică
Manual strămutări

Arhiva foto
Achiziţii
Diplome de excelenţă
Anunţuri
Download
Tabere de voluntari
Vitrina de carte
Legături utile


HOME      CONTACT

 

 


citește despre alți eroi

Eroul de la Tiganca, general de brigadă Gheorghe NICULESCU

Născut la 2 februarie 1894, în orașul Ploiești, Gheorghe Niculescu a absolvit școala primară și Liceul „Sfinții Petru și Pavel” din localitate. După absolvirea liceului, în anul 1913, acesta s-a înscris la Școala Militară de Ofițeri Infanterie București, pe care a absolvit-o în 1916.

Tânărul ofițer a participat la campaniile militare din anul 1916, remarcându-se, alături de camarazii săi, în luptele de pe Valea Oltului și, în special, la Nucet și Cornățel. Gheorghe Niculescu a luptat cu mult curaj, reușind să captureze ostași inamici și două mitraliere. A fost rănit la Cornătel și apoi internat, pentru îngrijire medicală, în spitalele din Curtea de Argeș, Ploiești și Târgu Neamț. Avansat locotenent și decorat cu ordinul „Steaua României”, cu spade, cu panglică de virtute militară, în grad de cavaler, s-a prezentat la Hârlău, unde se afla cartiruit, pentru refacere si instruire, Regimentul 47/72 Infanterie. Ofiterul, în calitate de comandant de companie din cadrul regimentului, s-a remarcat în luptele de la Nămoloasa și, în mod deosebit, în subsectorul „Răzoare”, și apoi la Muncelu (19-21 august 1917). A participat de asemenea și la luptele purtate în Basarabia (1918-1920).

În perioada interbelică, Gheorghe Niculescu și-a continuat cariera militară, iar începutul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru România, l-a găsit la comanda Regimentului 12 Dorobanți „Cantemir” Bârlad, care la data de 5 iulie 1941 s-a deplasat la Fălciu, ca parte a ofensivei generale angajate de trupele române pe frontul Prutului (perioada 2 iulie-26 iulie 1941) pentru eliberarea Basarabiei și a nordului Bucovinei. În acest context, Armata 4 română a acționat în vederea străpungerii liniei Prutului, organizării unor capete de pod și desfășurării unor acțiuni de apărare în sectorul sudic al frontului. Lupte grele pentru cucerirea Dealului Epureni și a satelor Cania și Țiganca. s-au dat în perioada 4-9 iulie 1941 și s-au soldat cu pierderi foarte mari de vieți omenești și tehnică militară. Printre cei pentru care momentul jertfei supreme a venit în acele zile sângeroase, s-a numărat și colonelul Gheorghe Niculescu, devenind astfel primul ofițer de rang superior din armata română căzut în cel de-al Doilea Război Mondial.

Luptele de la Țiganca, Dealul Epureni și Cania s-au încheiat la data de 13 iulie. Ca o recunoaștere a meritelor sale, colonelul Gheorghe Niculescu a fost decorat, post-mortem, cu ordinul „Mihai Viteazul”, fiind totodată avansat la gradul de general de brigadă. Acesta a fost înmormântat la Țiganca și apoi exhumat, adus și reînhumat în cimitirul Viișoara din Ploiești. Numele său este trecut pe fațada Capelei din Cimitirul Viișoara.

 

- sus -

 

 Monumente în suferinţă

  Portrete de eroi

  Prietenii ne scriu


DOWNLOAD

Legea nr. 379/2003
privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război

Convențiile de la Geneva și Protocoalele Adiționale

Imnul Eroilor (mp3)Copyright © 2006 Oficiul Național pentru Cultul Eroilor