Informatii despre Castelul Tepes
   
O.N.C.E.
Portrete de eroi
Flash news

Despre instituţie
Conducere
Sediu - Castelul Ţepeş
Legislaţie
Informaţii de interes public
Buletin informativ
Fişe de evidenţă


Cimitire de onoare
Mausolee
Mormântul Ostaşului Necunoscut
Monumente
Lista morţilor de război

Arhivă evenimente
Paşi prin istorie
Proiecte
Raport anual

Utilitate publică
Manual strămutări

Arhiva foto
Achiziţii
Diplome de excelenţă
Anunţuri
Download
Tabere de voluntari
Vitrina de carte
Legături utile


HOME      CONTACT

 

 


citește despre alți eroi

Alexandru Ienceanu, sublocotenent de cavalerie

  

Fiul lui Petru Ienceanu, preot-profesor la Liceul “Ștefan cel Mare” din Suceava, Alexandru s-a născut la 21 octombrie 1921, în comuna Liteni, județul Suceava. În perioada 1932-1941 urmează studiile secundare la Liceul “Ștefan cel Mare” și “Liceul Militar” din Iași, după care își începe cariera ostășească la Școala de Ofițeri de Cavalerie din Târgoviște. Școala de cavalerie este absolvită în anul 1943 cu gradul de sublocotenent iar tînărul ofițer este repartizat la Regimentul 8 Roșiori din Botoșani unde i se dă comanda unui pluton de recruți.

La 17 martie 1944 este trimis cu plutonul pe care-l comanda la partea activă a Regimentului 8 Roșiori pe frontul din Moldova, în zona Iași. A luptat ca un viteaz cu plutonul său pentru apărarea Moldovei. Pentru faptele de arme săvârșite pe acest front, curajosul ofițer a fost decorat de către Înaltul Comandament al Armatei Române cu Ordinul “Coroana României cu Panglică de Virtute Militară și Frunze de Stejar” la data de 20 mai 1944.

După cum este cunoscut, cursul evenimentelor politice și militare s-a schimbat în vara anului 1944, iar factorii de decizie au dispus schimbarea frontului pentru susținerea noului obiectiv politico-strategic. În acest context, Divizia I Cavalerie din componența căreia făcea parte și Regimentul 1 Roșiori unde activa sublocotenentul Alexandru Ienceanu a desfășurat acțiuni pe râul Târnava Mică, apoi dincolo de Cluj, pe direcția Apahida-Satu Mare, continuând înaintarea spre Tisa și depășind Bodrogul pentru a pătrude în final în Slovacia. În primele zile ale lunii februarie 1945, misiunea acestei unități era de a cuceri culmile Munților Metalici ai Slovaciei însă înaintarea în acest spațiu înzăpezit, lipsit de drumuri, și pe un ger aspru s-a făcut cu multă greutate cu oameni și cai aflați la capătul puterilor. În cursul acestor lupte, la 3 februarie 1945, ora 3, cade, la cota 1044, ofițerul Alexandru Ienceanu aflat în fruntea escadronului 4, Regimentul 1 Roșiori, în timpul unei misiuni de recunoaștere.

Sublocotententul Ienceanu a făcut cinste unității si Armatei române și a fost tot timpul la comanda subunității sale în momentele cele mai grele pe care i le-a încredințat regimentul și divizia.

Ziua de 3 februarie 1945 este considerată una dintre cele mai grele zile de luptă pe care o înregistrează Divizia 1 Cavalerie în această campanie purtată într-un mediu natural potrivnic și în lipsa tehnicii adecvate. Acești factori au creat momente extrem de critice care se puteau transforma intr-un dezastru pentru Divizie. Dacă nu s-a ajuns la aceste rezultate nedorite se datorează numai curajului și spriritului de sacrificiu cu care au luptat călăreții Diviziei 1 Cavalerie.

Între tinerii Patriei române care au luptat și au căzut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru apărarea și eliberarea pământului străbun s-a aflat și sublocotenentul Alexandru Ienceanu al cărui exemplu vi-l propunem spre cinstire eternă la rubrica Portrete de eroi din această lună.

(Sursa: Romanescu Gheorghe, Portret de erou – sublocotenentul de cavalerie Alexandru Ienceanu, Editura Planeta, București, 1999)

 


- sus -

 

 Monumente în suferinţă

  Portrete de eroi

  Prietenii ne scriu


DOWNLOAD

Legea nr. 379/2003
privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război

Convențiile de la Geneva și Protocoalele Adiționale

Imnul Eroilor (mp3)Copyright © 2006 Oficiul Național pentru Cultul Eroilor