Informatii despre Castelul Tepes
   
O.N.C.E.
Mausoleul Mărăști
Flash news

Despre instituţie
Conducere
Sediu - Castelul Ţepeş
Legislaţie
Informaţii de interes public
Buletin informativ
Fişe de evidenţă


Cimitire de onoare
Mausolee
Mormântul Ostaşului Necunoscut
Monumente
Lista morţilor de război

Arhivă evenimente
Paşi prin istorie
Proiecte
Raport anual

Utilitate publică
Manual strămutări

Arhiva foto
Achiziţii
Diplome de excelenţă
Anunţuri
Download
Tabere de voluntari
Vitrina de carte
Legături utile


HOME      CONTACT

 

 
Mausoleul Eroilor de la Giurgiu,
județul Giurgiu

Este situat în municipiul Giurgiu, pe Bulevardul București, nr. 18 B, în cimitirul „Eternitatea“. Are următoarele coordonate GPS: N 43 o53 ’ 0 ” ; E 25 o58 ’ 0 ’’. Mausoleul este înscris în Lista Monumentelor Istorice la nr. crt. 248, cu codul: GR-II-m-B-14867.02. Împreună cu biserica „Înălțarea Domnului “ formează un ansamblu istoric reprezentativ pentru această zonă.

Lucrarea a fost comandată de către Societatea „Cultul Eroilor“, filiala fostului județ Vlașca și a fost realizată prin contribuție publică.

Autorul proiectului este artistul plastic State Baloșin. Piatra de temelie a fost pusă în ziua de 15 august 1926, lucrările fiind finalizate în anul 1939, când mausoleul a fost inaugurat oficial.

În interiorul mausoleului, la demisol, sunt depuse, în trei cripte, osemintele a 350 de eroi români identificați, căzuți în bătăliile desfășurate în județ în toamna anului 1916 și a 69 militari germani, morți în spitalul din Giurgiu, în perioada 1916-1918, al căror nume este inscripționat pe cele șapte plăci de marmură albă. Alături de aceștia, într-un osuar, se păstrează osemintele a 4 000 militari români neidentificați, cărora li de adaugă cele ale unui ofițer bulgar decedat în 1913 și osemintele a 3 soldați francezi, aparținând trupelor coloniale, decedați în 1918.

Starea de conservare este foarte bună, monumentul fiind restaurat și reinaugurat la 07.12.2007, cu contribuția Oficiului Național pentru Cultul Eroilor.

 

 

 

 Monumente în suferinţă

  Portrete de eroi

  Prietenii ne scriu


DOWNLOAD

Legea nr. 379/2003
privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război

Convențiile de la Geneva și Protocoalele Adiționale

Imnul Eroilor (mp3)Copyright © 2006 Oficiul Național pentru Cultul Eroilor