Informatii despre Castelul Tepes
   
O.N.C.E.
Mausoleul Mateiaș
Flash news

Despre instituţie
Conducere
Sediu - Castelul Ţepeş
Legislaţie
Informaţii de interes public
Buletin informativ
Fişe de evidenţă


Cimitire de onoare
Mausolee
Mormântul Ostaşului Necunoscut
Monumente
Lista morţilor de război

Arhivă evenimente
Paşi prin istorie
Proiecte
Raport anual

Utilitate publică
Manual strămutări

Arhiva foto
Achiziţii
Diplome de excelenţă
Anunţuri
Download
Tabere de voluntari
Vitrina de carte
Legături utile


HOME      CONTACT

 

 
Mausoleul Eroilor de la Mateiaș,
(Dragoslavele), județul Argeș

Este situat pe muntele Mateiaș, pe raza administrativă a comunei Valea Mare – Pravăț. Mausoleul este înscris în Lista Monumentelor Istorice la nr. crt. 1016, cu codul AG-IV-m-A-14017.
Edificiul a fost ridicat în memoria eroilor români decedați în Primul Război Mondial, și a fost construit între anii 1928-1940 prin grija Societății „Cultul Eroilor“. Autorul lucrării este De Nicolo, având la bază proiectul arhitectului Dumitru Ionescu Berechet.
În criptele mausoleului de la Mateiaș sunt depuse osemintele a peste 2300 de militari români.
La intrarea in mausoleu, pe un parapet din beton, de forma semicirculara, se află înscrise cu litere aurite doua texte ce glorifica sacrificiul eroilor, astfel:
- în partea stangă: "Pentru onoarea patriei și a drapelului, pentru făurirea unității României, noi am apărat pământul sfânt al țării, lăsându-vă vouă, generațiile viitoare, o națiune liberă și independentă";
- în partea dreaptă: "Ne plecăm cu venerație în fața sacrificiului suprem al bravilor eroi ai neamului, apărători demni și viteji ai ființei noastre naționale, iar la chemarea patriei vom ști să ne jertfim și noi pentru păstrarea independenței și suveranității României".
Mausoleul a fost restaurat între anii 1979-1984, căpătând înfățișarea unui impunător complex monumental. În interior au fost fixate basoreliefuri care ilustrează scene de luptă și chipuri de eroi.
În apropierea vechiului mausoleu s-a construit un muzeu, în cadrul căruia au fost expuse documente și obiecte care redau aspecte referitoare la luptele desfășurate în zonă de către trupele române, în toamna anului 1916.

 

 

 Monumente în suferinţă

  Portrete de eroi

  Prietenii ne scriu


DOWNLOAD

Legea nr. 379/2003
privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război

Convențiile de la Geneva și Protocoalele Adiționale

Imnul Eroilor (mp3)Copyright © 2006 Oficiul Național pentru Cultul Eroilor