Informatii despre Castelul Tepes
   
O.N.C.E.
Mausoleul Odorheiul Secuiesc
Flash news

Despre instituţie
Conducere
Sediu - Castelul Ţepeş
Legislaţie
Informaţii de interes public
Buletin informativ
Fişe de evidenţă


Cimitire de onoare
Mausolee
Mormântul Ostaşului Necunoscut
Monumente
Lista morţilor de război

Arhivă evenimente
Paşi prin istorie
Proiecte
Raport anual

Utilitate publică
Manual strămutări

Arhiva foto
Achiziţii
Diplome de excelenţă
Anunţuri
Download
Tabere de voluntari
Vitrina de carte
Legături utile


HOME      CONTACT

 

 
Mausoleul Eroilor de la Odorheiul Secuiesc,
județul Harghita

Este situat în municipiul Odorheiul Secuiesc, pe dealul Cuvar, în cimitirul militarilor români, având următoarele coordonate GPS: N 46 o17 ’ 60.000 ’’ ; E 25 o 17 ’60.000 ’’.

Cimitirul din Odorheiul Secuiesc cuprinde un mausoleu cu 38 cripte individuale și o criptă comună, precum și o parcelă de înhumare cu morminte individuale.

Mausoleul a fost construit în anul 1929 și este dedicat eroilor căzuți în Primul Război Mondial. A fost reali zat de către Comitetul județean Odorhei cu ajutorul populației și cu concursul Comitetului Central al Societății „Cultul Eroilor“, cu sprijinul prefecturii, garnizoanei și al Protoeriei Odorhei.

Mausoleul a fost inaugurat în iunie 1929. A fost sfințit de către Î.P.S. Mitropolitul dr. Nicolae Bălan.

În criptele individuale ale mausoleului sunt depuși 33 eroi (16 identificați și 17 neidentificați), iar în cripta comună au fost înhumați 284 eroi, deci un total de 317 eroi de  „diferite naționalități și confesiuni“. 

O echipă a Oficiului Național pentru Cultul Eroilor și reprezentanții primăriei municipiului Odorheiu Secuiesc au analizat în teren, în septembrie 2013, situația Mausoleului eroilor, convenind asupra unor masuri de punere în valoare a locului în care își dorm somnul de veci eroii . 
Lucrările de restaurare au început după alocarea fondurilor necesare pe plan local, în anul 2014. În prezent, Mausoleul eroilor din municipiul Odorheiu Secuiesc are un aspect care bucură privirile oricărui vizitator, fiind un model pentru administratorii mormintelor și operelor comemorative de război, care vor iniția măsuri de punere în valoare a acestor obiective. Inscripția de pe latura frontală a Mausoleului: Pentru eterna cinstire a eroismului, în limbile română și ungară, este încă un exemplu că, în prezent, cultul eroilor în România se realizează în conformitate cu legislația specifică domeniului.

 

 

 Monumente în suferinţă

  Portrete de eroi

  Prietenii ne scriu


DOWNLOAD

Legea nr. 379/2003
privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război

Convențiile de la Geneva și Protocoalele Adiționale

Imnul Eroilor (mp3)Copyright © 2006 Oficiul Național pentru Cultul Eroilor