Informatii despre Castelul Tepes
   
O.N.C.E.
Prietenii ne scriu
Flash news

Despre instituţie
Conducere
Sediu - Castelul Ţepeş
Legislaţie
Informaţii de interes public
Buletin informativ
Fişe de evidenţă


Cimitire de onoare
Mausolee
Mormântul Ostaşului Necunoscut
Monumente
Lista morţilor de război

Arhivă evenimente
Paşi prin istorie
Proiecte
Raport anual

Utilitate publică
Manual strămutări

Arhiva foto
Achiziţii
Diplome de excelenţă
Anunţuri
Download
Tabere de voluntari
Vitrina de carte
Legături utile


HOME      CONTACT

 

 

 

12 septembrie 2006

 

Domnilor,

Vă rog să-mi spuneți unde odihnesc oasele unchiului meu, LASCAE D. LIXANDRU. Bunica spunea că un camarad de-al lui de pe front i-a transmis, imediat după al II-lea Război Mondial, că ar fi căzut undeva în Munții Tatra Mică din Cehoslovacia, înghețat de frig, deci în iarna 1944 - 1945.

Eu m-am uitat pe lista morților de la Svolen și nu l-am putut identifica; ori este între Eroii Necunoscuți și nu se poate.

Puteți să faceți un demers pentru mine și să-l căutați în arhivele dumneavoastră? Sau să-mi descrieți circumstanțele morții lui?

Îl cheamă, după cum am spus, LASCAE D. LIXANDRU, născut în 1921, în comuna Lungulețu, județul Dâmbovița, fiul lui Dumitru și Maria.

Când eram în țară i-am făcut o fotografie pentru monument, pe care să o pun pe crucea din curtea Bisericii din localitate, dar nu am mai apucat că a trebuit să emigrez cu familia în Canada.

Eu nu i-am promis nimic bunicii cât timp trăia, dar aș vrea, pentru memoria bună pe care i-o păstrez, să fac ceva și să descopăr despre fiul ei cât pot.

Acum locuiesc în Toronto , mi-e dor de țară și as vrea când vin să mă opresc și în Cehia sau Slovacia unde odihnește unchiul, ca să-i vizitez locul .

Așa am văzut ca fac oamenii bine crescuți.

Soția Primului Ministru Canadian, la începutul lunii iulie, când și-a însoțit soțul în vizita lui în legătură cu G8 și apoi în Franța, a vizitat pe unchiul ei, căzut în primul război, într-un cimitir din Franța și aspectul nu mi-a rămas indiferent.

Aici în Canada se pune mare preț pe îngrijirea monumentelor și a cimitirelor eroilor; ar fi păcat să nu ne inspiram și noi, daca avem posibilitatea.

S-a iscat de altfel un mare scandal aici când, de ziua Independenței, 1 iulie, un tânăr turmentat (vorba lui Caragiale), noaptea, a urinat pe "lângă" Monumentul Eroilor din Montreal. A fost filmat de o camera ascunsă și identificat mai târziu, trimis în instanță și condamnat la câteva luni de închisoare pentru profanare.

Deci, dacă puteți să mă ajutați în căutările mele, va mulțumesc frumos.

Vă salut cu respect,

Av. Ilie Toma

- top -

 

 Monumente în suferinţă

  Portrete de eroi

  Prietenii ne scriu


DOWNLOAD

Legea nr. 379/2003
privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război

Convențiile de la Geneva și Protocoalele Adiționale

Imnul Eroilor (mp3)Copyright © 2006 Oficiul Național pentru Cultul Eroilor