Informatii despre Castelul Tepes
   
O.N.C.E.
Tabere de voluntari 2008
Flash news

Despre instituţie
Conducere
Sediu - Castelul Ţepeş
Legislaţie
Informaţii de interes public
Buletin informativ
Fişe de evidenţă


Cimitire de onoare
Mausolee
Mormântul Ostaşului Necunoscut
Monumente
Lista morţilor de război

Arhivă evenimente
Paşi prin istorie
Proiecte
Raport anual

Utilitate publică
Manual strămutări

Arhiva foto
Achiziţii
Diplome de excelenţă
Anunţuri
Download
Tabere de voluntari
Vitrina de carte
Legături utile


HOME      CONTACT

 

 

Tabere organizate de Oficiu în anul 2008

 

  • Cimitirul de onoare din Timișul de Sus – Predeal

În acest an, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor a organizat la Cimitirul de onoare din Timișul de Sus - Predeal, în perioada 9-21.07.2008, prima tabără mixtă de voluntari români și germani, în parteneriat cu Primăriile Brașov și Predeal și în colaborare cu Uniunea Populară Germană pentru Îngrijirea mormintelor de Război (VDK).

La această tabără au participat 14 voluntari români și 25 de voluntari germani.

Cimitirul, amplasat la 3,5 km de intrarea în localitatea Predeal, pe D.N.1., a fost amenajat între anii 1923 – 1931, prin grija societății „Cultul Eroilor”. Suprafața actuală a acestuia este de aproape 900 m.p., aici fiind înhumați – în morminte individuale și în criptele monumentului – osuar – un număr de 534 militari români, germani și maghiari, căzuți în luptele purtate în zona Predealului, în Primul Război Mondial.

Prin munca voluntarilor români și germani au fost executate activități de degajare a vegetației crescute în exces, a arborilor uscați și crengilor care mascau însemnele de căpătâi, precum și de curățire a monumentelor din interior. De asemenea, s-a realizat reinscripționarea însemnelor de căpătâi, a înscrisurilor de pe ansamblul de la intrare, monumentul central și monumentele laterale.

Cu ocazia ceremoniei de închidere a taberei, pentru activitatea depusă, voluntarilor le-au fost oferite diplome de participare și adeverințe de stagiu.

 

  • Cimitirul militar central al Armatei Române din Zvolen

 

Cimitirul de onoare românesc din Zvolen reprezintă cea mai mare necropolă de război de peste hotare, fiind declarat monument cultural de către autoritățile slovace abilitate.

În Cimitirul din Zvolen au fost înhumați 10.384 de militari români, decedați în zonă, în luptele pentru eliberarea Cehoslovaciei (decembrie 1944 – 12 mai 1945).

În perioada 23.08. – 02.09.2008, Oficiul a organizat în această localitate prima tabără de voluntari din străinătate. Activitatea s-a desfășurat în baza Acordului interguvernamental privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, încheiat între România și Slovacia în anul 2006.

Au participat 20 de voluntari români, care au efectuat lucrări de îngrijire a monumentului central, a însemneler de căpătâi, aleilor de acces și mormintelor celor căzuți, precum și de rescriere a numelor acestora.

În aceeași perioadă, în timpul liber, tinerii voluntari au întreprins acțiuni de cunoaștere a locurilor istorice din zonă și au vizionat expoziția fotografic㠄 Armata română în eliberarea Slovaciei – 18 decembrie 1944 – 9 mai 1945“, realizată de Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I“, în colaborare cu Ambasada României la Bratislava și Oficiul Național pentru Cultul Eroilor. Expoziția a prezentat faptele de arme ale ostașilor români căzuți pentru eliberarea localităților Banska Bystrica, Pieštany, Brezno, Detva, Buzica și cucerirea comunicațiilor din văile Bodva și Turna.

Oficiul a fost sprijinit în materializarea proiectului „Tabăra Zvolen“ de către autoritățile locale, reprezentanții ministerului de interne slovac și ai Ambasadei Române la Bratislava.

Pentru activitatea depusă, voluntarilor le-au fost acordate diplome și adeverințe de participare.


02 septembrie 2008
Marele cimitir militar de la Zvolen, îngrijit de voluntari români

format doc | Arhivă comunicate

În ziua de 1 septembrie a.c, în orașul Zvolen din Slovacia, a avut loc ceremonia de închidere a primei tabere de voluntari români organizată de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor în străinătate.

Tabăra, desfășurată în perioada 23.08 – 01.09.2008, a avut ca obiectiv îngrijirea Cimitirul Central al Eroilor Români din orașul Zvolen, unde sunt înhumați 10.384 de eroi români căzuți în luptele duse pentru eliberarea Cehoslovaciei, în al Doilea Război Mondial.

Cei 20 de voluntari au curățat monumentul central, însemnele de căpătâi și aleile de acces, au îngrijit mormintele, au rescris numele eroilor și au executat lucrări de întreținere a spațiilor verzi.

Inițiativa Oficiului s-a bucurat de sprijinul autorităților locale, de cel al reprezentanților Ministerului de Interne slovac – responsabil de problematica cimitirelor de onoare – și, nu în ultimul rând, de susținerea Ambasadei noastre la Bratislava.

Pe parcursul taberei, voluntarii români au participat la câteva ceremonii de depunere de coroane de flori la monumente slovace și românești.

În data de 29.08.2008, reprezentanții ONCE au participat la manifestările de la Banska Bystrica, dedicate aniversării Insurecției Naționale Slovace. În prezența Președintelui Slovaciei, dl. Ivan Gašparoviè, și a corpului diplomatic, au fost depuse coroane de flori și s-a desfășurat un ceremonial militar transmis în direct de televiziunea națională slovacă. La finalul manifestărilor, un detașament format din voluntari români a defilat cu drapelele României și Slovaciei și a depus flori.

De asemenea, pe perioada taberei, la Zvolen, a fost deschisă expoziția fotografic㠄Armata română în eliberarea Slovaciei (ianuarie – mai 1945)“, pregătită de Muzeul Militar Național și Oficiul Național pentru Cultul Eroilor.

Festivitatea de închidere oficială a taberei „Zvolen 2008” a fost marcată de înmânarea diplomelor de onoare tuturor participanților la tabăra de voluntari.


22 august 2008
Voluntari români la Zvolen – Slovacia

format doc | Arhivă comunicate

În perioada 23.08 – 01.09.2008, un număr de 20 voluntari români vor participa în Slovacia, la tabăra pentru îngrijirea Cimitirului de Onoare Românesc din orașul Zvolen.

Tabăra, prima de acest fel organizată de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor în străinătate, se desfășoară sub auspiciile Acordului interguvernamental, privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război încheiat între cele două state în anul 2006.

În cadrul taberei vor fi efectuate lucrări de curățare, consolidare și reinscripționare a însemnelor de căpătâi precum și de întreținere a mormintelor eroilor români, căzuți în Slovacia în timpul Razboiului II Mondial.

În această perioadă va avea loc și vernisajul expoziției fotografice „Armata română în eliberarea Slovaciei – 18 decembrie 1944 – 9 mai 1945” realizată de Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” în colaborare cu Ambasada României la Bratislava și Oficiul Național pentru Cultul Eroilor. Aceasta este dedicată faptelor de arme ale ostașilor români căzuți pentru eliberarea localităților Banska Bystrica, Pieštany, Brezno, Detva, Buzica și cucerirea comunicațiilor din văile Bodva și Turna.

Construit în anul 1958, cimitirul din Zvolen reprezintă cea mai mare necropolă de război de peste hotare în care sunt înhumați 10.384 de militari români. În 1963, cimitirul a fost declarat monument cultural de către autoritățile slovace abilitate.

Deschiderea oficială a taberei va avea loc în data de 25.08.2008, prilej cu care va fi organizată și o conferință de presă, iar în data de 26.08, reprezentanți ai Ambasadei României la Bratislava și ai Oficiului vor depune coroane și jerbe de flori la monumentele închinate eroilor români și slovaci din Zvolen și Banska Bystrica.

18 iulie 2008
Închiderea taberei de voluntari româno-germană din județul Brașov

format doc | Arhivă comunicate

Desfășurată în perioada 10 – 21 iulie 2008, tabăra româno – germană organizată în acest an de către Oficiul Național pentru Cultul Eroilor în colaborare cu Uniunea Populară Germană pentru Îngrijirea Mormintelor de Război (VDK), a avut ca scop îngrijirea mormintelor și a monumentului comemorativ de război din Cimitirul de Onoare de la Timișul de Sus.

În cadrul acțiunii comune a tinerilor voluntari germani și români, prima de acest fel, au fost îngrijite cele 287 de morminte individuale și cripte ale monumentului-osuar în care sunt înhumați un număr aproximativ de 534 militari germani, români, și maghiari căzuți în luptele purtate în zona Predealului, în Primul Război Mondial. Au fost curățate însemnele de căpătâi și au fost rescrise numele eroilor de pe fiecare cruce. De asemenea, au fost curățate obeliscul osuar central și cele două obeliscuri laterale din cadrul cimitirului și s-au refăcut înscrisurile de pe acestea.

Vineri 18 iulie a.c., ora 11.00, la Cimitirul de Onoare de la Timișul de Sus, s-a desfășurat ceremonia de închidere a primei tabere comune româno – germane în cadrul căreia, reprezentanții Oficiului Național pentru Cultul Eroilor au înmânat diplome de onoare voluntarilor participanți la tabără în semn de recunoaștere a muncii lor prin care au cinstit memoria eroilor. Cu acest prilej, reprezentanții Uniuni Populare Germane pentru Îngrijirea Mormintelor de Război (VDK) și reprezentanții Oficiului au depus o coroană de flori, iar din partea tinerilor voluntari germani și români au fost rostite în limbile română, respectiv germană, scurte discursuri de omagiere a sacrificiului eroilor căzuți pe câmpul de onoare.


07 iulie 2008
Tabăra de voluntari româno-germană în județul Brașov

format doc | Arhivă comunicate

În perioada 10 – 21.07.2008, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor cu sprijinul Prefecturii Brașov, în parteneriat cu Primăriile Brașov și Predeal și în colaborare cu Uniunea Populară Germană pentru Îngrijirea Mormintelor de Război (VDK), organizeză tabăra de tineri voluntari româno-germană pentru îngrijirea Cimitirului de onoare de la Timișul de Sus.

În acest an, pentru prima dată, voluntarilor germani li se vor alătura și 14 tineri români (elevi, studenți etc.), pasionați de istorie.

Organizarea de tabere de tineri voluntari face parte din proiectul mai amplu al Oficiului, de valorificare în plan educativ a memoriei celor căzuți pentru țară.

Pentru acestă vară mai sunt programate tabere de tineri voluntari, pentru îngrijirea monumentelor și operelor comemorative de război la:

  • Vlădeni, jud. Brașov, 18 voluntari, în perioada 21 – 31 iulie;
  • Zvolen , Republica Slovacă, 18 voluntari, în perioada 23 august –1 septembrie;
  • Boița, jud. Sibiu, 18 voluntari, în perioada 11 – 21 august.

Organizarea de tabere de tineri voluntari face parte din proiectul mai amplu al Oficiului, de valorificare în plan educativ a memoriei celor căzuți pentru țară.

Prin asemenea acțiuni, Oficiul, organ de specialitate al administrației publice centrale, își îndeplinește funcția de educație civică dar și aduce în fața opiniei publice o problemă de actualitate a comunităților: îngrijirea cimitirelor și mormintelor eroilor.

Cu prilejul deschiderii oficiale a taberei de voluntari, în data de 10.07.2008, ora 10 oo, la sediul Primăriei Predeal va fi organizată o conferința de presă la care vor participa reprezentanți ai administrației publice locale și centrale, precum și ai Oficiului Național pentru Cultul Eroilor.


 

 

 

 

 

actualitate

Evidenţa, pe judeţe, a mormintelor şi operelor comemorative de război

 Monumente în suferinţă

  Portrete de eroi

  Prietenii ne scriu


DOCUMENTARE

Ostffyasszonyfa, Ungaria

Cultul Eroilor

Cimitirul de la Ţiganca, Republica Moldova

Lagărul de la Tuchola

Lagărul de la Karaganda, Kazahstan

 
CALENDAR ISTORIC

MARTIE (FLORAR)

1
Se naşte Constantin Ţucanu, veteran al Războiului de Independenţă, al celui de Al Doilea Război Balcanic şi al Primului Război Mondial (1854).
Ziua Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul
Ziua Automobiliştilor Militari.

2
Primul Război Mondial:
generalul David Praporgescu este distins post-mortem cu Ordinul Mihai Viteazul clasa a III-a, „Pentru vitejia şi destoinicia cu care a condus personal operaţiunile trupelor de pe valea Oltului şi munţii Coţi în 1916, căzând grav rănit de o schijă de obuz când se afla în linia I de tranşee îmbărbătând pe soldaţi la luptă crâncenă contra inamicului, murind ca un erou din cauza rănilor căpătate” (1927).

Al Doilea Război Mondial: căpitanul de marină Costachescu C. Constantin, comandantul submarinului Delfinul, este decorat cu Ordinul Mihai Viteazul cl. III (1943).

3
Generalul Gheorghe Avramescu moare la Jászberény, Ungaria (1945).

5
Primul Război Mondial
: Românii foşti militari austro-ungari, căzuţi prizonieri la ruşi şi aflaţi în lagărul de la Darniţa îşi asumă un angajament ce reprezintă de fapt prima declaraţie de Unire a Transilvaniei cu România: Noi, ofiţerii, gradaţii şi soldaţii români de neam, jurăm pe onoare şi conştiinţă că voim să luptăm în armata română pentru dezrobirea ţinuturilor noastre româneşti de sub dominaţia Austro-Ungariei şi pentru alipirea lor la România (1917).

România semnează, la Focşani, protocolul de prelungire a armistiţiului cu Puterile Centrale (1918).

6
Se semnează, la Bucureşti, „Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare privind regimul juridic al mormintelor române de război din Republica Ungară şi al mormintelor ungare de război din România“ (2008).

9
Mareşalul Alexandru Averescu se naşte în oraşul Ismail, Basarabia (1859).

Al Doilea Război Mondial: locotenentul aviator Andrei T. Tudor este decorat cu Ordinul Mihai Viteazul cl. III (1944).

Colonelul Anghelescu A. Gheorghe, comandantul regimentului 1 Doroban ţ i Dolj, este decorat cu Ordinul Mihai Viteazul cl. III (1944).

12
Al Doilea Război Mondial
: maiorul Corobceanu Petre din regimentul 82 Infanterie este decorat cu Ordinul Mihai Viteazul cl. III (1943).

13-17
Al Doilea Război Mondial
: armata sovietic ă atacă poziţiile româno-germane din istmul Parpaci, Crimeea (1942).

14
România se proclamă Regat (1881).

17

Al Doilea Război Mondial: a rmata sovietică forţează Nistrul şi intră pe teritoriul României (1944)

15
Al Doilea Război Mondial
: brigăzile mixte de munte şi cele de cavalerie şi-au schimbat denumirea în divizii de munte (1942).

18
Primul Război Mondial
: se semnează, la Buftea, Tratatul preliminar de pace între România şi Puterile Centrale, pe baza căruia vor începe la Bucureşti, 22 martie, tratativele în vederea încheierii păcii (1918).

Osemintele a 14 eroi români sunt exhumate din Cimitirul comunal Boiţa (jud. Sibiu), fiind reînhumate în Cimitirul eroilor (1928).

Al Doilea Război Mondial: Armata 1 română încheie operaţiunea ofensivă în Munţii Javorina, Cehoslovacia (1945).

20
Al Doilea Război Mondial
: Armata 4 română încheie atacul poziţiilor apărate în Munţii Metalici de corpurile 17 german şi 5 ungar (1945).

Slt. post-mortem Ionuţ Cosmin Sandu moare în misiune în Afganistan (2008).

23
Al Doilea Război Mondial
: Căpitanul Barbu I. Gheorghe din Regimentul 30 Dorobanţi Muscel este decorat post-mortem cu Ordinul Mihai Viteazul cl. III cu spade (1945).

24
Moare Maria Drăgescu, pilot în escadrila sanitară din al Doilea Război Mondial, supranumită Escadrila Albă (2013).

25
Al Doilea Război Mondial
: Armata 1 română începe operaţiunea ofensivă pe direcţia generală Brno, forţând râul Hron (1945).

Armata 4 română începe operaţiunile în Munţii Tatra Mică (1945).

Trupele române contribuie la eliberarea zonei Banská Bystrica (1945).

Ziua Operaţiilor Psihologice.

26
Primul Război Mondial
: Bethmann-Hollweg, cancelarul Germaniei şi contele Ottokar Czernin, ministrul de externe al Austro-Ungariei, semnează Documentul de la Viena, prin care, în caz de victorie, se atribuie Austro-Ungariei teritoriul României (1917).

27
Basarabia se uneşte cu România prin decizia Sfatului Ţării (1918).

29

Al Doilea Război Mondial: trupele sovietice ocupă Cernăuţii (1944).

Copyright © 2006 Oficiul Național pentru Cultul Eroilor