Informatii despre Castelul Tepes
   
O.N.C.E.
Tabere de voluntari 2009
Flash news

Despre instituţie
Conducere
Sediu - Castelul Ţepeş
Legislaţie
Informaţii de interes public
Buletin informativ
Fişe de evidenţă


Cimitire de onoare
Mausolee
Mormântul Ostaşului Necunoscut
Monumente
Lista morţilor de război

Arhivă evenimente
Paşi prin istorie
Proiecte
Raport anual

Utilitate publică
Manual strămutări

Arhiva foto
Achiziţii
Diplome de excelenţă
Anunţuri
Download
Tabere de voluntari
Vitrina de carte
Legături utile


HOME      CONTACT

 

 

În Slovacia, tinerii voluntari români îngrijesc mormintele eroilor

În perioada 24-30 august 2009, s-a desfășurat Tabăra de voluntari români la Zvolen, în Slovacia, organizată de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, cu sprijinul Ambasadei României la Bratislava, ministerului slovac de interne și al autorităților locale.

Activitatea voluntarilor a reprezentat un prilej de cinstire a memoriei eroilor români căzuți pe teritoriul Slovaciei în Al Doilea Război Mondial și de aplicare a prevederilor Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Slovace privind mormintele de război, semnat la 30 noiembrie 2006.

Duminică, 30 august a.c., a avut loc festivitatea de închidere a taberei de voluntari al cărei principal obiectiv a fost efectuarea unor lucrări de întreținere și îngrijire a Cimitirului Militar Central al Armatei Române din Zvolen, cel mai mare cimitir românesc din străinătate.

În cursul săptămânii, tinerii voluntari au depus coroane de flori la monumentele și locurile de înhumare ale eroilor români – Monumentele eroilor români din Nove Mesto nad Vahom și Piešt’any, Parcela de onoare a eroilor români din Stara Tura. De asemenea, pe 28 august, au fost depuse coroane de flori la monumentul central aflat în Cimitirul Central al Armatei Române din Zvolen, în cadrul unui ceremonial militar care a inclus arborarea drapelelor naționale, gardă de onoare și intonarea imnurilor de stat ale României și Republicii Slovace.

Tinerii voluntari români au fost profund impresionați de căldura și ospitalitatea cu care au fost primiti de către autoritățile locale, precum și de respectul pe care poporul slovac îl manifestă față de memoria eroilor români.

click pentru mai multe poze


5 august 2009
Lista voluntarilor participanți la tabăra de la Zvolen

În urma tragerii la sorți desfășurată în vederea desemnării persoanelor participante la tabără publicăm lista nominală a acestora. Detaliile referitoare la desfășurarea taberei vor fi postate pe site-ul instituției www.once.ro, la rubrica Tabere de voluntari - 2009 și vor fi comunicate, prin e-mail, individual participanților.

 

 


Lista finală a voluntarilor înscriși

În urma devansării datei de înscriere pentru tabăra de voluntari Zvolen , Republica Slovacia – 2009 , publicăm lista finală a persoanelor înscrise.

Întrucât numărul voluntarilor a fost extrem de mare, selecția participanților se va realiza printr-o tragere la sorți, la data de 30.07.2009, iar lista persoanelor selectate va fi postată pe site-ul instituției www.once.ro, la rubrica Tabere de voluntari - 2009.

De asemenea, informăm persoanele minore înscrise că nu s-au putut califica la tragerea la sorți a participanților, date fiind dificultățile legislative privind trecerea graniței cu minori, cu mențiunea că au fost cuprinși în baza noastră de date pentru taberele ce se vor desfășura în anii viitori, atât în țară, cât și în străinătate.

Toate detaliile referitoare la desfășurarea taberei vor fi postate pe site-ul instituției www.once.ro, la rubrica Tabere de voluntari - 2009 și vor fi comunicate, prin e-mail, individual participanților.


AU FOST SISTATE ÎNSCRIERILE PENTRU TABĂRA DE VOLUNTARI ZVOLEN 2009

Referitor la anunțul privind tabăra de voluntari Zvolen, Republica Slovacia – 2009, vă informăm că se devansează pentru data de 24 iulie ultima zi de înscriere. Decizia opririi înscrierilor a fost determinată de numărul ridicat de solicitări primite pe adresa Oficiului, precum și de necesitatea prelucrării datelor personale ale participanților de către partenerul extern.

Criteriile ce vor fi avute în vedere la selectarea celor 16 voluntari vor viza, în principal, conținutul motivației cererii de participare la tabără, profilul ocupațional, concordanța acestui profil cu ideea de voluntariat și promovarea respectului pentru eroii neamului în rândul tinerilor cu un viitor socio-profesional special, precum și realizarea rapidă a unor echipe.

Voluntarii selectați să participe la tabără vor primi, nominal, în timp util, informațiile necesare pentru pregătire. Aceste informații vor fi postate și pe site-ul www.once.ro, la rubrica Tabere de voluntari.

 


AU ÎNCEPUT ÎNSCRIERILE
PENTRU TABĂRA DE VOLUNTARI “ZVOLEN 2009”

În perioada 24 – 30 august 2009, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor organizează ediția a doua a taberei de tineri voluntari pentru îngrijirea Cimitirului de Onoare Românesc din Zvolen, Republica Slovacia.

Este continuată, astfel, tradiția începută în vara anului 2008, privind păstrarea vie a memoriei celor aproape 20.000 de militari români, căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial, pentru eliberarea Cehoslovaciei.

În programul taberei sunt prevăzute lucrări de îngrijire a însemnelor de căpătâi din Cimitirul de onoare de la Zvolen și de la Parcela de onoare din Stára Tura, precum și curățarea Monumentului comemorativ de la Piešt’any. În timpul liber, se vor desfășura activități de cunoaștere a locurilor din zonă.

Tabăra se desfășoară sub auspiciile Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Slovace privind mormintele de război, semnat la 30 noiembrie 2006.

Condițiile de participare sunt postate pe site-ul Oficiului, www.once.ro , la rubrica „Tabere de voluntari 2009“.

Înscrierile voluntarilor se primesc, prin e-mail si fax, până la data de 10 august.

Noi informații privind organizarea și desfășurarea taberei vor fi postate, în timp util, pe site-ul Oficiului.


 

Condiții de participare
Formularul de înscriere
Declarația privind acordul părinților pentru ieșirea din țară a minorului

 

 

actualitate

Evidenţa, pe judeţe, a mormintelor şi operelor comemorative de război

 Monumente în suferinţă

  Portrete de eroi

  Prietenii ne scriu


DOCUMENTARE

Ostffyasszonyfa, Ungaria

Cultul Eroilor

Cimitirul de la Ţiganca, Republica Moldova

Lagărul de la Tuchola

Lagărul de la Karaganda, Kazahstan

 
CALENDAR ISTORIC

MARTIE (FLORAR)

1
Se naşte Constantin Ţucanu, veteran al Războiului de Independenţă, al celui de Al Doilea Război Balcanic şi al Primului Război Mondial (1854).
Ziua Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul
Ziua Automobiliştilor Militari.

2
Primul Război Mondial:
generalul David Praporgescu este distins post-mortem cu Ordinul Mihai Viteazul clasa a III-a, „Pentru vitejia şi destoinicia cu care a condus personal operaţiunile trupelor de pe valea Oltului şi munţii Coţi în 1916, căzând grav rănit de o schijă de obuz când se afla în linia I de tranşee îmbărbătând pe soldaţi la luptă crâncenă contra inamicului, murind ca un erou din cauza rănilor căpătate” (1927).

Al Doilea Război Mondial: căpitanul de marină Costachescu C. Constantin, comandantul submarinului Delfinul, este decorat cu Ordinul Mihai Viteazul cl. III (1943).

3
Generalul Gheorghe Avramescu moare la Jászberény, Ungaria (1945).

5
Primul Război Mondial
: Românii foşti militari austro-ungari, căzuţi prizonieri la ruşi şi aflaţi în lagărul de la Darniţa îşi asumă un angajament ce reprezintă de fapt prima declaraţie de Unire a Transilvaniei cu România: Noi, ofiţerii, gradaţii şi soldaţii români de neam, jurăm pe onoare şi conştiinţă că voim să luptăm în armata română pentru dezrobirea ţinuturilor noastre româneşti de sub dominaţia Austro-Ungariei şi pentru alipirea lor la România (1917).

România semnează, la Focşani, protocolul de prelungire a armistiţiului cu Puterile Centrale (1918).

6
Se semnează, la Bucureşti, „Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare privind regimul juridic al mormintelor române de război din Republica Ungară şi al mormintelor ungare de război din România“ (2008).

9
Mareşalul Alexandru Averescu se naşte în oraşul Ismail, Basarabia (1859).

Al Doilea Război Mondial: locotenentul aviator Andrei T. Tudor este decorat cu Ordinul Mihai Viteazul cl. III (1944).

Colonelul Anghelescu A. Gheorghe, comandantul regimentului 1 Doroban ţ i Dolj, este decorat cu Ordinul Mihai Viteazul cl. III (1944).

12
Al Doilea Război Mondial
: maiorul Corobceanu Petre din regimentul 82 Infanterie este decorat cu Ordinul Mihai Viteazul cl. III (1943).

13-17
Al Doilea Război Mondial
: armata sovietic ă atacă poziţiile româno-germane din istmul Parpaci, Crimeea (1942).

14
România se proclamă Regat (1881).

17

Al Doilea Război Mondial: a rmata sovietică forţează Nistrul şi intră pe teritoriul României (1944)

15
Al Doilea Război Mondial
: brigăzile mixte de munte şi cele de cavalerie şi-au schimbat denumirea în divizii de munte (1942).

18
Primul Război Mondial
: se semnează, la Buftea, Tratatul preliminar de pace între România şi Puterile Centrale, pe baza căruia vor începe la Bucureşti, 22 martie, tratativele în vederea încheierii păcii (1918).

Osemintele a 14 eroi români sunt exhumate din Cimitirul comunal Boiţa (jud. Sibiu), fiind reînhumate în Cimitirul eroilor (1928).

Al Doilea Război Mondial: Armata 1 română încheie operaţiunea ofensivă în Munţii Javorina, Cehoslovacia (1945).

20
Al Doilea Război Mondial
: Armata 4 română încheie atacul poziţiilor apărate în Munţii Metalici de corpurile 17 german şi 5 ungar (1945).

Slt. post-mortem Ionuţ Cosmin Sandu moare în misiune în Afganistan (2008).

23
Al Doilea Război Mondial
: Căpitanul Barbu I. Gheorghe din Regimentul 30 Dorobanţi Muscel este decorat post-mortem cu Ordinul Mihai Viteazul cl. III cu spade (1945).

24
Moare Maria Drăgescu, pilot în escadrila sanitară din al Doilea Război Mondial, supranumită Escadrila Albă (2013).

25
Al Doilea Război Mondial
: Armata 1 română începe operaţiunea ofensivă pe direcţia generală Brno, forţând râul Hron (1945).

Armata 4 română începe operaţiunile în Munţii Tatra Mică (1945).

Trupele române contribuie la eliberarea zonei Banská Bystrica (1945).

Ziua Operaţiilor Psihologice.

26
Primul Război Mondial
: Bethmann-Hollweg, cancelarul Germaniei şi contele Ottokar Czernin, ministrul de externe al Austro-Ungariei, semnează Documentul de la Viena, prin care, în caz de victorie, se atribuie Austro-Ungariei teritoriul României (1917).

27
Basarabia se uneşte cu România prin decizia Sfatului Ţării (1918).

29

Al Doilea Război Mondial: trupele sovietice ocupă Cernăuţii (1944).

Copyright © 2006 Oficiul Național pentru Cultul Eroilor